Jelek

2003-09-13 18:09
-A +A

"A bolondok, nem értik, mi vár rájuk"

Szünet nélkül érkeznek a hírek Washington újabb cselekedeteiről, de sokszor kevésbé informálnak, mint inkább zavart keltenek. Századunk előző birodalmai, a német, az orosz, a kínai ugyancsak bejelentették geopolitikai szándékaikat, ezeket ideológiai mezbe burkolták, és politikájuk programatikus volt. Az új birodalom (hol is van a határa, kérdezhetnénk) néhány szlogent vet oda a globális népnek, majd változtat a jelszón és újraöltözteti. Ilyenformán nem tudhatjuk, ki az alany és ki az állítmány a nagypolitikában, de bizonytalanok a játékszabályok is. A háború veszedelmes játék, a célja se mindig világos, hacsak nem az emberiség megjavítása?
Az Egyesült Államok úgy van elkönyvelve a népek tudatában, mint egy állandóan villogó hatalom, mindig más, mint gondoltuk volna, de mégis ugyanaz. Világverő óriás, ezernyi belső-külső törpe által lekötözött Gulliver, ugyanakkor jótékony, mindenre kiterjedő demokrácia, mégis fellebbezhetetlen hegemón.
Vezető pozíciót tölt be, de szeszélyes.
Furcsa helyzet, különös utópia az, ahol a főrendező mindenkinek tetszeni vágyik, mégis mindenkit magára haragít. A szovjet utópia, legalábbis elméletben, a hegeli-marxi dialektikát alkalmazta. Mi az új dialektika? - kérdezzük. A szabadság vagy az elkötelezettség egy bizonyos szabadság mellett?
A konkrét helyzetre alkalmazva igen veszélyes, ha nem értjük a globálisnak ígért világrend alkotmányát. Az amerikai polgár büszkén hivatkozik több mint két évszázados alkotmányára, amelynek rendelkezései, utasításai valóságos szakrális kinyilatkoztatásszámba mennek. Ezzel szemben áll a globális anarchia réme, amelyben bárki akármire hivatkozhat. Van törvény, nincs törvény... mert van közösség, nincs közösség.
Ebben a helyzetben vagyunk jelenleg, éppen amikor azt hittük - a kilencvenes évek elején -, hogy a zsarnokság felszámolásával beáll a normalitás. Ezt hittük és még ma is ezt hisszük, bár gyűlnek a jelek, amelyek az ellenkezőjét mutatják. A harci terepek száma növekszik, csak éppen nem háborúnak nevezzük őket, hanem terrortámadásnak, összeesküvésnek, helyi lázadásnak. Alig merné valaki néven nevezni a gyermeket, például globális forradalomnak a centrális hatalmak ellen, keresztes háborúnak, csak más jel alatt, mint a kereszt. In hoc signo vinces! - mondta Krisztus Konstantin császárnak a milviumi hídon; a jelek azonban változhatnak, és követőik más üzenetet vélhetnek kiolvasni belőlük.
Éppen ez a baj: nem olvasunk jeleket, gépekre és bürokráciákra hagyjuk a döntéseket. Nemrégen a magyar televízió egyik csatornáján egy ismert politikust faggattak a katonaság új szerepéről. Döbbenetesek voltak válaszai. Ilyeneket mondott: a régi néphadsereg elavult, a mostani már specialistákból áll, egy maroknyi elég belőlük a határok védelmére. Egyébként pedig úgysem lesz háború, a jelenlegi szövetségi rendszer, a több néven szereplő világhálózat garancia a végső békéhez. Minden más felfogás tulajdonképpen háborús uszítás, de legalábbis felesleges riogatás. A népek érdeke egymást segíteni, a határokat lebontani?
Senkinek nem jutott az eszébe, hogy nem is olyan régen Chamberlain és Daladier hasonló gondolatokkal tért vissza Münchenből. A paraszti észjárású Daladier ezt mondta a titkárának, miközben gépük Le Bourget fölé ért, és látta lent az ujjongó tömeget: "A bolondok, nem értik, mi vár rájuk."
Ami rájuk várt, az a második világháború hat éve volt, csakhogy ezt nem volt szabad kimondani. A fegyvergyárosok persze tudták, és készülődtek a szüretre.
Manapság sem szabad kimondani, hogy semmiféle biztonsági világhálózat nem ad garanciát a békéhez, de még a jóléthez sem. Az ismert magyar politikus teljes jóhiszeműséggel mondhatta, hogy zéró fegyverkezés, jószomszédi viszony, szimbolikus védelmi politika, NATO-tagság, és lehet, hogy bizonyos értelemben igaza is volt. A zavaros helyzetekre éppen az jellemző, hogy minden lehetséges, hiszen mindenki játszik a rulettasztal körül: Daladier, Chamberlain, a londoni vagy párizsi repülőtéri tömeg, sőt akár Lindner Béla egy nemzedékkel előttünk.
A globális zavart éppen az kelti, hogy nagy vonalakban az emberi ügyek nem változnak, és ha feltételezzük, hogy mégis, akkor téves ítéletet hozunk, tévesen képzeljük el a jövőt és embertársaink szándékait. A valóság másik vágányon halad, és bekövetkezik egy illuzórikus szituáció a maga veszteseivel és győzteseivel.
Konkrétabban: 1990 óta egy erőteljes mechanizmus próbál minket meggyőzni arról, hogy hosszú, esetleg végleges békeperiódus áll előttünk. Ezt alátámasztani sok lobbinak érdeke, erre építeni - külpolitikában, pedagógiában, gazdaságpolitikában, tömegpszichózisban - roppant vonzó. Nehéz alóla kivonni magunkat, hiszen a propaganda ezt az illúziót terjeszti, ezzel nyeri el a szavazatok többségét, ezzel mutatkozik mint a jövő várományosa. Ez az, ami körül gyülekeznek a polgárok, ezt az illúziót táplálta az ismert magyar politikus a televízióban, bizonyára jóhiszeműen. Objektíven nézve azonban csak a zavart növelte, hiszen békeszólamait nemcsak a napi híradás cáfolja (oh, nagyon óvatosan!), de a történelem leckéje is. "Orwelli" nyelven beszélt, amelyből az derül ki, hogy a béke egyenlő háborúval; az emberek demokrácia után sóvárognak, nincs többé veszély a mindenkori határokon, a mindenkori birodalom biztosítja a békés együttélést. Annyiszor hallottunk hasonló ékesszólást, hogy vagy elhisszük, vagy nem. Mindenesetre világviszonylatban zavart kelt. Míg napi életünk egy bizonyos mederben folyik, a közügyek ettől eltérően törnek utat maguknak.
Vagyis továbbra is lesz háború és béke, kizsákmányolás és korrupció, határon keresztüli fegyvervillogtatás, hódításvágy és véres versengés. És persze zavar. Nagy, globális méretű zavar.

Ajánlott cikkek

Diákok, szülők és pedagógusok számára is érthetetlennek tűnik, hogy amíg a bölcsődéket és az óvodákat megnyitják, addig a köznevelésben az „adok is, meg nem is" a jellemző.
Jó néhányszor letelt már az a bizonyos két hét, amit még a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor ígért, mondván, ennyi idő alatt helyre fogja állítani a rendet.
Csak remélni tudjuk, hogy nem arról van szó, hogy az Orbán Viktor által bejelentett, nem túl acélos klímavédelmi akciótervnek ezt a pontját valamilyen színfalak mögötti lobbitevékenység gyengíti.
A harminc százalékos béremelés és a hatékony béralku mézesmadzagjának hamis fogadalmára hivatkozva vették el több mint harmincezer pedagógustól a hatékonytalannak kikiáltott közalkalmazotti státuszt.
Úgy fest a helyzet, hogy a miniszterelnöknek csak azért volt szüksége az egészségügyi rendszer feletti kontrollra, hogy a zavarosban halászó haverokat végül helyzetbe hozhassa.
A Jobbik továbbra is követeli Orbán Viktortól, hogy a hétfőn az Országgyűlésben adja vissza a felhatalmazást, amit indokolatlanul vont magához!

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 május