Mi lesz veled drága Magyarország?

2003-10-02 20:16

Vajon merre visz az idő magyar? Merre vezet az utad? Melyik elágazást választod, ha egyáltalán választhatsz?

Vagy a szokásos kalapemelgetős szolgaság álarca mögé bújva újra és újra kijelented: történelmi szükségszerűség vitt ez irányba? Vagy a leszűkült mozgástérrel takaródzol újra? Vajon továbbtart a XXI században is a "történelmi átok"? Talán itt az ideje újra végiggondolnunk nemzetünk szuverenitásának kérdéseit ebben a csatlakozgató, globalizálódó világban. NATO után és EU előtt érdemes volna végre nemcsak az ideológia, hanem a valóságos politika szintjén is szembe nézni a kihívásokkal. Milyen politikusokra, államférfiakra van ma szükségünk? Szolgalelkűekre vagy kiskirályokra? Mátyás királyokra, Csák Mátékra, Rákóczikra, Kossuthokra, vagy valami egészen másokra? Nehéz, a történelem felett álló Isten számára ismert talán csak a válasz. Azt viszont mi halandók is megítélhetjük, hogy milyen államvezetőink is vannak ma. Néhány jelzés értékű gondolat következik.

Miniszterelnökünk magyarnak csupán vallja magát, hisz úgy tűnik, egyáltalán nem cselekszik akképp. Először koccint román kollégájával, december elsején, a román nemzet ünnep napján, majd asszisztál az amúgy is gyenge lábakon álló státustörvény lebontásához. Ezek a dolgok szorosan összefüggnek, ok-okozati viszonyban állnak. Már az is meglepő, hogy Budapesten tartózkodik Nastase, hisz a saját nemzetének ünnepén mit is keresne ugyan Bukaresten kívül? Célja volt mindennek. Vele együtt pezsgőzött a magyar diplomácia színe-java. December elseje, a gyulafehérvári nemzetgyűlésen megfogant Erdély elszakításának és Romániához csatolásának ténye. A "magyar" miniszterelnök 2002 december elsején üzent a szomszédos országoknak. Azt üzente, hogy a továbbiakban nem táplál semmiféle igényt a határon túl élő magyarok életével kapcsolatban. A szomszédok értették az üzenetet: elindították jogi támadásaikat. Medgyessy pezsgővel legitimálta Trianont, Párizst és a megalázó békediktátumokat. Cinizmus volt pont francia itallal köszöntőt mondani, határon túl szakadt magyarok elárulása felett.

Egy nyári hétvégén Londonban járt a román-francia barát "miniszterelnök". Tony Blair meghívására több ország baloldali vezetői találkoztak a szociáldemokrácia modern alapokon való újragondolásának igényével. Főbb vonalakban az esélyegyenlőségről, a jóléti állam megújításáról, és az elszámoltatásra ítélt kapitalizmusról fogalmazták meg filozófiai gondolataikat. Ez nem túl meglepő, hisz a baloldali találkozókon a kapitalizmus és a multi cégek általában a falhoz állíttatnak. Medgyessy Pétert barátja, kollégája Gyurcsány Ferenc kísérte el. Két vadkapitalista, multimilliomos landolt London repülőterén, hogy azután díszes találkozókon és vacsorákon beszéljen a szegények, az alkalmazottak, a munkások helyzetéről és szigorúan nézzen szembe a globalizmus kihívásaival. Magukkal vitték még fő előadónak Szanyi Tibor államtitkár-ideológust is, aki az Állampolgár központú szolgáltatások címmel tartott előadást. Az a Szanyi Tibor, aki a tej felvásárlási árának állami lenyomásával kívánja elérni a tejtermelés EU extra szabvány és kvóta igényeinek elérését. Hisz így nem okoz problémát a mindenek és a magyar életek felett álló magyar szabványok betartása, betartatása. "Hulljon a férgese" politika ez. És ők hárman képviselték a magyar kisembert Londonban és Budpesten.

A Fidesz tiltakozik az USA-ból: az MSZP a külügyön keresztül üzente Bushnak, hogy alkotmánymódosítást kezdeményezett a NATO csapatok magyarországi mozgásának könnyebbé tételéről. A Fidesz nem tud erről, az MSZP viszont amnéziával gyanúsítja őket. Kinek van igaza? Voltak egyeztetések NATO csapatmozgás ügyben, de hogy az ott felmerültek kezdeményezések e vagy sem, megítélés kérdése. Sokkal beszédesebb Simonyi András washingtoni nagykövet nyilatkozata. Felmerült ugyanis a kérdés, hogy az USA szorgalmazta -e a magyar alkotmány módosítását. A válasz a következő volt: Ilyet amerikaiak sosem tennének, mert kényesen ügyelnek a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartására. Jól olvasták: azokról van szó, akik néhány napja elzavarták a független Libéria vezetőjét, annak az országnak, mely nevében hordozza a szabadságot. Azok az amerikaiak kerülik a beavatkozást, akik lebombázták az egykori, magyarok is lakta Jugoszláviát. Azok az amerikaiak, akik szerint Szaddam Husszein akarta a háborút nem pedig ők. Valamit úgyis beveszünk. Illetve mi magyarok nem, mert mi őrizzük a nemzeti szuverenitásunkat.

?rizzük, habár a földünk tulajdonjogát feláldoztuk az uniós csatlakozás oltárán. ?rizzük, habár lemondtunk a határon túl élő magyarokról. ?rizzük, annak ellenére, hogy magyarokat bombázott Dél-vidéken a legfontosabb katonai szövetségesünk. De őrizzük, hisz miniszterelnökünk kisember-párti és újra és újra hadat fog üzenni Londonból a globális kapitalista világnak. Mi lesz veled drága Magyarország?

2003.szeptember, Igazunk

Szombaton hivatalosan kezdetét vette a 2019-es önkormányzati választási kampány.
Sneider Tamás Facebook-bejegyzése.
2019. október 13-án Komárom-Esztergom megye minden változást kívánó választópolgára a demokratikus ellenzéki pártok közös megyei listájára adhatja le voksát.
Háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást a Jobbik.
A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez.

2019 augusztus