Az 56-os Magyarok Világszövetségének közleménye

2003-11-26 16:11
-A +A

Az 56-os Magyarok Világszövetsége 2003. november 22-én a Magyarok Házában tartotta évi rendes közgyűlését, melyen a szavazásra jogosult tagok 80%-a volt jelen. Pongrátz Gergely elnök üdvözölte a megjelenteket, majd hozzászólásokra szólította fel a tagságot, - az előzőleg kiküldött elnöki beszámoló alapján. Azt követően a bizottságok beszámolójára került sor, majd a két megüresedett elnökségi tag helyére újakat választott a közgyűlés.

Pongrátz Gergely javaslatára Nagy Ervint, a Jobbik alelnökét, majd Herman Istvánt, a székesfehérvári szervezet elnökét választották új elnökségi taggá. Nagy Ervin bemutatkozó beszédében külön kiemelte, hogy "egyszer és mindenkorra tudomásul kell venni a történelmi tényeket, mely szerint 1956 nem szocialista, hanem nemzeti forradalom volt". Továbbá hangsúlyozta, hogy a jelenlegi iskolai oktatás nem alkalmas 1956 eseményeinek és szellemiségének megismertetésére, annak továbbvitelére. Ezen sürgősen változtatni kell. "Olyan kezet szeretnénk nyújtani az 56-osok felé, ahol a két kéz összeér" - fejezte be felszólalását az új elnökségi tag.

A hozzászólások, értékelések után több határozati javaslatot fogadtak el. Megerősítették, hogy az 56-os Magyarok Világszövetsége nem fog "behódolni" a mindenkori kormányoknak, 1956 szellemiségének megőrzését szent ügynek tartja. Szinte valamennyi felszólaló elítélte a jelenlegi kormány megosztottsági politikáját.

Határozatban rögzítették, hogy az 56-os Magyarok Világszövetsége csatlakozik ahhoz az "56-os Emlékmű Társadalmi Bizottság"-hoz, melynek létrehozását 2003 november 4-i Kossuth téri megemlékezésen hirdetett meg az 56-os Magyarok Világtanácsa. A társadalmi szervezetek - kormánytól és pártoktól függetlenül - közösen fogják létrehozni a "kommunista diktatúra áldozatai emlékére" elnevezésű alkotást. Az emlékművet a magyar forradalom kitörésének 50. évfordulójára emelik Budapesten, melynek felavatására 2006. október 23-án kerül sor. Az emlékhelyet körülvevő falon lehetőség lesz az áldozatok nevének megörökítésére.

Határozatban rögzítette a közgyűlés egy nyílt levél megírását a MK Kormányának és az Országgyűlésnek címezve kifejezve azon kérést, hogy nevezettek álljanak el a Karácsonyi időszakra tervezett Kossuth téri jégpálya felépítésétől, mivel az sérti az 56-os sortűz áldozatainak emlékét.

További határozat született arról, hogy levélben kérik fel a Magyar Televízió és a Magyar Rádió elnökeit, biztosítsanak műsoridőt az 1956-os igazi eseményeinek megismertetésére, rendezzenek vetélkedőt a
fiatalok számára.

Külön bizottság fogja kidolgozni azt az ajánlást, mely hívatott lesz javaslatot előterjeszteni az 56-osok erkölcsi és anyagi végleges rehabilitációjára. Javasolni fogják a kormány által felügyelt "Szabadságharcosokért Alapítvány" és a "Társadalmi Bizottság" átalakítását - a vonatkozó törvények alapján, tekintettel arra, hogy az abban vezetőként jelen lévő személyek közül többen, a mindenkori kormányokat szolgálták és szolgálják ki.

Zárszavában Pongrátz Gergely elnök az eddigi legsikeresebb közgyűlésnek minősítette az összejövetelt, mivel az személyeskedésektől mentesen, konstruktív szellemben zajlott le.

Budapest, 2003. november 26.

Nagy Ervin
Országos választmányi elnök
Jobbik Magyarországért Mozgalom

Ajánlott cikkek

Győrben is arra kéri szimpatizánsait, hogy az ellenzéki együttműködés jelöltjeit támogassák az október 13-ai választáson.
"kamujelöltek" indulhatnak pénzért a Fidesz érdekében a választáson.
A női esélyegyenlőség alapvető feltétele annak, hogy egy társadalom elmondhassa magáról, hogy jólétben él.
1,1 milliárd forint hiányzik a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kasszájából.
A VII. kerületi bulinegyedből átterjedő buliturizmusnak és a hozzá kapcsolódó negatív jelenségeknek szabna gátat a Jobbik a belvárosban.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 október