T?nkreteszi a korm?ny a bor?sz szakm

2004-02-25 13:55

A Jobbik Magyarorsz?g?rt Mozgalom (Jobbik) felh?bor?t?nak tartja, hogy mik?zben az FVM k?t hete alkudozik a gazd?kkal a t?l?l?s?ket seg?t? t?mogat?s m?rt?k?r?l, ak?zben jelent?s ad?bev?telr?l mond le, ?s egyben
utat nyit a borhamis?t?knak.

Ugyanis a j?ved?ki t?rv?ny m?dos?t?s?val 2004. janu?r 1-j?t?l a gy?m?lcsbor j?ved?ki ad?j?t 80 Ft/literr?l 8 Ft/literre cs?kkentette, a sz?l?bor?t viszont 5 forintr?l 8 forint /literre emelte. Ezzel szabad utat biztos?tott a bornak l?tsz? gy?m?lcsbornak nevezett alkoholos m?ital gy?rt?s?nak, amihez nem kell m?s, mint: almakocsonya (K?n?b?l m?r megkezd?dtek a sz?ll?t?sok)- V?Z- CUKOR- SAV- AROM?K- SZ?NEZ?ANYAGOK- ?LESZT?- stb. ?gy a munkaig?nyes sz?l?bortermel?s egyenl?tlen piaci versenyre k?nyszer?lt az olcs? "gy?m?lcsbornak" nevezett l?r?vel az am?gy is leszeg?nyedett borfogyaszt?k?rt.

Am?gy is a bor?szok helyzet?t nehez?ti m?jus 1. ut?n az EU-b?l bez?dul? borfelesleg, amely feleslegess? teheti a sz?l?termel?k 60-80 %-?t ?s ?gy a bor?szatok egy r?sz?t is. Ennek el?jelei, hogy cs?kken a sz?l?bor ?ra, ?s a bor?szok is elgondolkodnak azon, ?rdemes lesz e ilyen ?rak mellett felv?s?rolni a sz?l?t.

Ezt a rossz t?rv?nyt nem az EU, hanem a magyar F?ldm?vel?s?gyi ?s Vid?kfejleszt?si Miniszt?rium k?nyszer?ttette a bor?szatra!

Ez?rt a sz?l?termel?kkel egy?tt a Jobbik k?veteli a szakt?rc?t?l:

1. a "gy?m?lcsborna" nevezett m?ital azonnali k?ztes alkoholterm?k k?z? sorol?s?t, ?s akk?nt t?rt?n? megad?ztat?s?t!

2. a sz?l?bor k?sz?t? bor?szatok teljes elk?l?n?l?s?t a bornak l?tsz? m?ital gy?rt?kt?l, hogy e k?t ital kevered?se teljesen kiz?rt legyen!

3. a gy?m?lcsbor gy?rt?k sokkal szigor?bb ellen?rz?s?t!

Amennyiben a szakt?rca nem teljes?ti a sz?l?termel?k felsorolt k?vetel?seit a Jobbik felk?ri Magyarorsz?g valamennyi sz?l?termel?j?t ?s bor?sz?t, hogy csatlakozzon demonstr?l? gazdat?rsaihoz.

Agr?rkabinet

Szerdán megkezdődött az úgynevezett szájzár törvény parlamenti vitája.
Elfogadhatatlan, hogy Mészáros Lőrinc erőművének vezetése tompítani próbálja a történteket.
Bemutatta új szóvivőjét a Jobbik: Farkas Krisztina volt televíziós újságírót.
"Olyan lesz a jövő, amilyen a jelen iskolája"

2019 november