A DN ONLINE VENDÉGE: Körömi Attila

2004-04-23 19:11
-A +A

Körömi Attila 1959-ben született Hódmezővásárhelyen, diplomát a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerzett. A Fideszbe 1990-ben lépett be, attól az évtől 2002-ig a pécsi városi közgyűlés tagja, 1991-95-ig a párt Baranya Megyei Irodáját vezette. Képviselőjelölt az 1994-es országgyűlési választásokon. Parlamenti mandátumát 1998-ban a Baranya megyei területi listáról szerezte, ugyaninnen jutott be 2002-ben is az Országgyűlésbe. Döntése után lapunknak így nyilatkozott: "Független országgyűlési képviselőként is ugyanaz a célom a Jobbik Magyarországért Mozgalmon belül dolgozva, mint a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségnek: a Medgyessy-kormány minél előbbi leváltása."

Jason: Kilépése óta személyes konfliktusa nem volt régi párttársaival? Nem szólogatnak be?

Körömi Attila: Békés és nyugodt volt a Fidesz-ből való kilépésem. A parlamenti frakcióban a politikai közösségen túl emberi barátságokra is szert tettem, s mind a barátaim, mind más frakciótársaim részéről nem tapasztaltam semmiféle személyes ellenérzést, sőt nyugodtan tudtunk beszélni a frakcióból történt távozásomról. Megmaradnak a barátságok. Természetesen helyben is azon kell lenni mindannyiunknak, hogy az együttműködés a Fidesz helyi szervezetével kiegyensúlyozott legyen.

ripley: Nyilván tudja ön is, hogy Révész Mária otthagyta a Polgári Fórum Egyesületet - ön miatt. Beszéltek előtte / utána erről?

Körömi Attila: Ha komolyan gondoljuk, hogy a civil szervezeteknek a politikai pártoktól függetlenül kell működni és egyre inkább erőre kell kapniuk, akkor ezzel azt is mondjuk, hogy a pártok holdudvarába tartozó civil szervezetek mellett életteret kell hagyni azoknak is, akik valóban és kifejezetten a helyi közélet pártpolitikán kívül eső mezőibe kívánnak tevékenykedni. A Polgári Fórum Egyesület ilyen szervezet. Révész Máriával régóta ismerjük egymást, a második ciklusban ő alpolgármester volt, én a közgyűlés egyik tagja és úgy gondolom - talán helyette is mondhatom - hogy példamutatóan tudtunk együtt dolgozni. ? ma közeledik a Fidesz felé én éppen a békés elválást választottam volt pártomtól és ezt nem szabad bevinni a Polgári Fórum Egyesületbe. Mária döntését tiszteletben tartom, és azt kérem másoktól is, így tőle is, hogy ők is tartsák tiszteletben az én döntésemet.

freddy: Az iraki ügyben a hazatérés mellett voksolt - pedig ez azon kevés ügyek egyike, amelyben a Fidesz is a kormánypártok mellett van. Éppen az ilyen dolgok játszottak közre a kilépésben?

Körömi Attila: Az iraki háború önmagában a világ egyik legsúlyosabb kérdése, amely nem megoldja, hanem elfedi azokat a problémákat, azokat az okokat, amelyek a terrorizmust a mindennapjaink részévé tették. Az okokkal kell szembesülni, ám ezekkel a háború alatt senki nem ér rá foglalkozni. Ezért én elítélem ez a háborút. Azonban a kérdés ezen túlmutató folyamatokra is rávilágít, még pedig arra, hogy új világrend van kialakulóban, amelyet nyugodtan kimondhatunk, hogy az Egyesült Államok kíván formálni. Ez egy nagy ország, erős hatalom, ennek minden realitásával ám még sem tehetjük meg azt, hogy bárki kérésére a nemzeti haderőt olyan helyen vetjük be, ahol nekünk nincs keresnivalónk. Sajnos volt pártom ebben a kérdésben valóban együtt mozog a szocialistákkal. Látni kell, hogy ennek a Fidesz részéről megvannak a maga érthető okai. Ám én ezt nem tudom elfogadni. Ezért az iraki ügy megítélése ha nem is a legfajsúlyosabban, de valóban része volt döntésemnek.

imhotep: ?szintén: el tudja képzelni, hogy egyszer vége lesz a Toller-uralomnak? (már persze leszámítva azt a lehetőséget, hogy TL visszavonul)

Körömi Attila: Saját véleményem szerint Toller László polgármester úr már a 2006-os helyi választáson legyőzhető, de talán pontosabban fogalmazok, ha azt mondom, hogy már 2006-ban is bekövetkezhet az a helyzet, hogy a szocialisták által jelölt személlyel, az ő programjával szemben egy valódi alternatíva, egy új pécsi közéleti hang jelenhet meg és győzelemre is viheti a város megújulásának programját. Ehhez a mai polgári pártoknak és a polgármester úr tevékenységét erős kritikával illető civil szférának nem az összefogást kell meghirdetnie, hanem a programjait kell egyeztetnie, mert csak az egyeztetés hozhatja el az összefogást. Az a polgármester-jelölt lesz képes megnyerni a következő helyi választást, aki gyakorlatilag napról napra rendelkezik cselekvési programmal és emögé tudja személyes hitelét és a 24 képviselő-jelölt által megjelenített szakmai és személyes hitelt odatenni. Az a csapat tudja megnyerni a választást, aki végre valóban hosszútávra gondolkodik és értéket mutat fel. A válaszom: igen.

Mike Myers: Azt nyilatkozta a Naplóban: "A Fidesz átalakítása, jelentős belső mozgása, színesedése során érdemes és hasznos lehet végiggondolni azt, hogy milyen irányba tart a párt, hogyan hatnak egymásra a párton belül meglévő értékek és nézetek." Ön már nyilván végiggondolta - tehát milyen irányba és hogyan ön szerint?

Körömi Attila: A Fidesz néppárttá szerveződött, a választók nagy részét maga mögött szeretné tudni, egyedül kívánja megnyerni a választást és ezért az általa megcélzott szavazók sokszor ellentétes vagy nem könnyen összesimítható érdekei és világlátásai miatt óvatosabban kell politizálnia. A kommunikáció lehet határozott, de a párt óvatosabban kell, hogy mozogjon. Én azért váltottam, mert a Fidesz átalakításának jelentősége mellett meggyőződésem, hogy szükség van olyan pártra, amelyik határozottabban kisebb kockázatok nélkül tudja továbbra is felvállalni és képviselni a nemzeti értékeket és érdekeket. Olyan pártra is szükség van, amelyik pl. egyértelműen elutasítja az iraki háborút és határozottan kiáll a kettős állampolgárságot meghirdető Magyarok Világszövetsége törekvései mellett.

Jason: A tavalyelőtti Fidesz-bukta kapcsán nem nagyon szokták Orbán Viktor felelősségét firtatni, pedig azért ő is benne volt az ilyetén szereplésben. Nem akarok most Önből semmit kihúzni, de: volt olyan belső fórum, ahol ez a téma előkerült?

Körömi Attila: A pártok nem szívesen tartanak önvizsgálatot. A mai kor divatja szerint, amikor erre szükség lenne, akkor inkább lekommunikálják üzeneteiket a választók felé és a pártok belső nyilvánossága felé is. Én úgy gondolom, hogy az őszinteség az igazán korszerű gondolkodásmód, ebben igazán az erősít meg, hogy a kommunikációs szakemberek ezt tagadják. Ezt az őszinte hangot vissza kell hozni a politikába, de tudom, hogy nem lesz könnyű. Remélem válaszoltam a kérdésre.

PécsiDani: Miért nem indult el a 2002-es önkormányzati választáson?

Körömi Attila: Két oka volt: ezzel kívántam jelezni a saját magamra eső felelősséget a 2002-es tavaszi vereség miatt, noha lelkiismeretem tiszta, a munkát mindig elvégeztem, de a felelősségnek van egy olyan szintje, ahol erre senki nem kíváncsi. A másik ok: ezzel kívántam jelezni a saját volt szervezetem számára, hogy mást kell tennünk, mint amit eddig tettünk, még akkor is, ha én magam is adtam a nevem a 2002 tavaszáig tartó folyamatokhoz.

Szabó József, Pécs: Az országgyűlés vizsgálja-e a lokátor elhelyezésének célszerűségét?

Körömi Attila: Köszönöm kérdését, küldje el kérdését akár konkrétabban is a koromi.attila@wap.hu e-mail címre és választ fogok adni.

kodorka: Nekem nagyon szimpatikus párt a Jobbik, de nem látom mögöttük a szakmaiságot. Pedig szavakkal és tüntetésekkel nem lehet a Parlamentbe jutni. Nem fél, hogy az FKGP vagy a MIÉP sorsára jutnak?

Körömi Attila: Nagyon sokan mondják nekem, és akkor is mondták, amikor még nem közeledtem a Jobbikhoz, hogy szimpatikus számukra ez az új erő, amelyik fontosnak tartja a morális és értékalapú politizálás erősítését. Ám kevesen vállalják velük a közösséget. Az én közeledésem a Jobbikhoz éppen azt jelenti, hogy a háttérből való buksi simogatás helyett, vállalni kell a Jobbik Magyarországért Mozgalmat és akkor parlamenti párt lehet. Övék a jövő, tanultak a jobboldali pártok elmúlt 14 éves történelméből és történetéből, azért látunk belőlük keveset, mert a média, függetlenül melyik oldalról van szó, nem szívesen látatja az új politikai erőket. Ez az erőltetett kétpártiság elfogadhatatlan, de természetes következménye. Ezt csak erős szakmai munkával lehet áttörni, ez a munka a Jobbik Magyarországért Mozgalomban folyik, azaz európai uniós választás csörömpölésében június 13-ig ez kevéssé fog látszani, utána azonban talán nagyobb természetes tér áll majd a Jobbik rendelkezésére, hogy felmutassa kormányképességét.

pistulek: Én nem-mel szavaztam az EU-ra. A Jobbik azt mondja, aki nem-mel szavazott, az maradjon otthon júniusban. a Fidesz és a MIÉP azt mondja szavazzak rájuk. Most mit tegyek?

Körömi Attila: Én is nemmel szavaztam, a Parlamentben frakciófegyelem miatt az igen gombot nyomtam meg. Nem az unió ellen vagyok, hanem a rossz csatlakozási feltételeket kell minél előbb kijavítani. Ha komolyan vesszük, hogy az EU-választás rólunk szól, a családjainkról, akkor csak azt tudom mondani, mint amit eddig is mindig mondtam minden helyen, valóban mindenki a lelkiismerete szerint adja le szavazatát. Csak így számolhat el az egy szavazatra eső felelősséggel.

pistulek: Tegnap ott voltam Szigetváron a Jobbik előadásán, ahol a képviselő úr is jelen volt. Nagyon sok érdekes dolgot hallottam az unióról, amit sehol máshol nem lehet ezt az újságokban vagy a Tv-kben is elmondani? Az emberek nem tudják, hogy mi vár ránk!!!

Körömi Attila: Csak megismételni tudom, sajnos már az értelmiség, a pártok körülötti gazdasági elit és a média is tulajdonképpen kitűzte a fehér zászlót és föladta függetlenségét. Paradox módon ez alól 2002 tavasza óta éppen a megyei és helyi lapok jelentenek egyre szaporodó kivételt. Ám a kommunikáció országos szinten dől el, így az új hangok nem kapnak megjelenési lehetőséget a médiákban. A szigetvári előadás valóban lenyűgöző volt.

kodorka: Tisztelt Képviselő Úr! Igaz az, hogy a Fidesz az SZDSZ-szel készül koalícióra. Egyre többször látom a HÍRTV-n a Fodor Gábort, a Demszkyt, a Schmidt Máriát. Vagy ez csak a véletlen műve??!

Körömi Attila: Véleményem szerint a Fidesz nem kacsingat az SZDSZ felé. Az egy más kérdés, hogy jól láthatóan az SZDSZ átfazonírozza magát és egy polgári liberális párt mezét próbálja magára erőltetni, Az SZDSZ mintha a Fidesz felé is kacsingatna. Izgalmas két év elé nézünk, illetve nem tudhatjuk, mikor lesz az új választás, de inkább azt mondanám, hogy minden eddiginél nagyobb felelősséggel kell tájékozódnunk a közéletben. A Hír TV-re pedig szükség van.

Egy pécsi vendéglős: Ön is megszavazta a jövedéki törvényt, ami a kötelező standolást írja elő. Mi köze a borhamisításnak ehhez az eljáráshoz?

Körömi Attila: Értem a kérdését, kérem, keressen meg a már jelzett email címen.

Feri23: Milyen várossnak tartja Pécsett?Hogy lehet az, hogy az MSZP-nek egyre több kétes ügyletei vannak, ám erről a nép keveset tud?

Körömi Attila: Egyedi helyzetben van Pécs az országban. Fantasztikus lehetőségekkel, kiváló és előnyére fordítható fekvéssel a határokon túl nyúló régión belül. Ugyanakkor gazdátlan. Nem hat éve gazdátlan. Ezt egyre többen látják és ennek a gazdátlanságnak a felelősségét a pécsi polgárok nem tehetik kizárólag a pártok vállára, hanem erős kontroll alatt kell, hogy tartsák az általuk támogatott párt helyi munkáját, igényelniük kell, hogy minél jobban megismerhessék. Igényelniük kell, hogy az embereket is, a politikusokat is minél jobban megismerhessék és akkor nem lesznek 2006 után olyan ügyek, amelyet az egyik párt elkövet, a másik pedig nem hoz nyilvánosságra.

Joker: Milyen politikusnak tartja magát? Miért vált meg a Fidesztől és rögvest egy másik pártba lépett be? (ezt nevezik megélhetési politizálásnak?)

Körömi Attila: Rendelkezem énképpel, de el tudom fogadni, hogy ez a legkevésbé sem érdekli a választókat. Remélem, hogy a magamról alkotott képem közel áll a munkámat támogató, illetve akár azt kritizáló emberek rólam alkotott képéhez. A Fidesz-től való válás hosszú hónapok mérlegelésének eredménye, egy érett döntés, de nem szeretem az önmagáért való függetlenséget. Ezért döntöttem úgy, hogy vállalom a Jobbikot. A Jobbikhoz való csatlakozás pillanatában egy dolgot azonnal megéreztem, az ember maximum egyszer válthat pártot. Ennek még lehet oka. De ez többször elképzelhetetlen, még saját oldalon belül is. A megélhetési politizálás ingét az vegye magára, aki úgy érzi.

Telefonon, faxon érkezett:: Felmérte azt, hogy 2006-os választásokon nem kerülne be a Fidesz színeiben a Parlamentbe, ezért történt a kihátrálása?

Körömi Attila: A döntést személyesen hoztam meg, mert nem csak kaptam, hanem hozzá is tettem a Fidesz 14 éves teljesítményéhez. Úgy érzem, nem tartozom volt pártomnak. Ebből fakadóan talán támaszthattam én is feltételeket. Ismétlem, a döntés az enyém.

Érdeklődő: Politikai karrierje során eddig mindent megkapott a Fidesz-től, miért fordított hátat? Kegyvesztett lett?

Körömi Attila: 2002 tavaszán személyes jelenlétemmel gyűjtöttem össze több mint 6 ezer olimpiai aláírást. A kampány-megbeszéléseken azon hat képviselő-jelölt között voltam, aki időre teljesítette a kampánystáb kéréseit. A panelházas választókerületek tekintetében semmi szégyenkeznivalóm nincs, sem a 98-as, sem a 2002-es eredményemmel. Én a civil életből érkeztem a politikába, nem csak a munkástagozatból, hanem közelről ismerem a munkát. Kaptam és adtam a Fidesznek. Magam döntöttem úgy, hogy csatlakozom a Jobbikhoz.

nagyi: Van-e már Pécsett Jobbik?

Körömi Attila: Úgy tudom, vannak egyéni tagok, helyi szervezet még nincs, a jövő feladata ennek megszervezése.

langi: Mivel tudja segíteni a Jobbikot, amikor még a Fideszért sem tett semmit. A 2002-es választások kampányában elhúzott a városból, a polgári köröket pedig le akarta nyúlni. Miért kell egy fiatal erőt bemocskolni?

Körömi Attila: A 2002-es választás minden napját kampánnyal töltöttem, ezt követően támogattam a Fidesz átalakítását és azokhoz a polgári körökhöz, akik meghívtak tisztelettel elmentem. A kérdés talán célt tévesztett.

lali: Az előbbi válaszában említi, hogy Ön is támaszthatott feltételeket, ha lehet megkérdeznem miket kért?

Körömi Attila: 1990-ben morális alapon kezdtem politizálni és erről az alapról nem kívánok elmozdulni. Nem értek egyet azokkal a véleményekkel illetve sugalmazásokkal, hogy a politikát lehet a moráltól elválasztva is űzni. A politika szakma, kompromisszumok sokaságát igényli, ám a morált kiszorítani a politikából nem szabad hagyni. Nekem is el kell viselnem, hogy az én munkámat is ez alapján ítéljék meg az emberek.

Maráty Tibor kérdése: Információm szerint tárgyalásokat kezdeményezett a Magyar Demokrata Néppárt egyik pécsi alapszervezetével, hogy a párt tagja lesz. Ha igaz a hír miért változtatott rajta?

Körömi Attila: Az információi bizonyára rossz helyről származnak, a hír nem igaz.

Kovács úr kérdése: 1990-ben történt meg a gyarmatosítás, miért a gyarmatosító állam jogrendjét kell alkalmazni? Miért nem tett semmit ellene a Fidesz és az Antall-kormány?

Körömi Attila: Jogilag megtörtént a rendszerváltoztatás, ám én is úgy látom, hogy az ország előtt tartalmát tekintve új rendszerváltoztatás igénye áll. A mai napig dolgozó politikai elit valószínűleg túl jóhiszemű volt, a volt MSZMP mai nevén MSZP-vel szemben 1988 és 1990 között. Én is a jóhiszeműek közé tartoztam, bár mindig a határozottabb hang és cselekedetek mellett voltam. A döntésem, ha úgy tetszik éppen erről szól. Saját magamnak is el kellett számolnom, mennyire volt hasznos a munkám, mekkora a felelősségem abban, hogy ma 50%-kal többet kell fizetni a gázért.

onogur: Tisztelt Képviselő úr! Önt különféle internetes fórumokon azzal vádolják, hogy mivel a Fideszben "partvonalon kívülre szorult és ellehetetlenült", átlépett a JMM-ba. Ön szerint milyen egzisztenciális vagy anyagi érdek fűződhet ahhoz, hogy egy fideszes képviselő a koldusszegény és széles támogatottsággal jelenleg nem igazán rendelkező JMM-t válassza? :-) Komolyan: bízik Ön abban, hogy a JMM parlamenti párt lesz 2006-ban, és Ön esetleg az Országgyűlésben képviselheti érdekeinket?
Tisztelettel: onogur

Körömi Attila: Aki olyan döntést hoz mint én annak el kell viselni a suttogó kommunikációt és a személyét negatívan érintő megjegyzéseket is. Akkor is, ha nincs jelen, amikor ezek elhangzanak. A Fidesz-ben képviselt álláspontom kifejtését nem attól tettem függővé, hogy mekkora lesz annak támogatottsága. Nem kerestem volt pártom kegyeit. Nagyobb a baj az országban annál, hogy az ember önző módon saját személyes karrierjére gondoljon. Higgyék el beállhattam volna a sorba. Az is fontos, hogy pontosan tudom a Jobbikban végzett munka nem föltétlen sikerrel van kikövezve. Remélem, hogy a Jobbik sem csak 2006-ra gondolkodik, egyszerűen készen kell állnia arra az esetre, ha szükség lesz rá, mondjuk 2006-ban.

DN online: Köszönjük Körömi Attila képviselő úr válaszait, olvasóinknak pedig a kérdéseket és a türelmet.

Körömi Attila: Én is köszönöm a lehetőséget és ezzel az interjúval a részemről lezártnak tekintem döntésem kommentálását. A munkás hétköznapok folytatódnak. Remélem válaszaimmal nem bántottam meg senkit.

Ajánlott cikkek

Próbálta szembesíteni a hazug kormányt a valósággal, miszerint nincs elég ember a lélegeztetőgépek üzemeltetéséhez.
Ha a kenyér ugyanolyan drága vidéken, mint Budapesten, a bérekben se legyen 140 ezer a különbség.
A jelöltállítás határidejének másnapján jegyezte be a bíróság Jakab Pétert a Jobbik elnökének.
Mint egy rongybabával, úgy játszik a kormány a Mátrai Erőművel.
A Fidesz félti a hatalmát, és ezért a hatalomért a Fidesznek semmi sem drága...

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2020 szeptember