A Fidesz ma is liberális párt?

2003-10-16 17:09
-A +A

Kovács Dávid elnök a párttá alakuló Jobbik Magyarországért Mozgalomról

Október 24-én alakul párttá a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Kovács Dávid keményen bírálja a meg nem változó, szerinte ma is liberális Fideszt, és azt mondja, az emberek csak jobb híján bíznak Orbán Viktorban. Az elnök úgy véli, itt az ideje megalkotni a keresztény-konzervatív Magyarországot.

[Gréczy Zsolt]
Miért mozgalom a nevük, miért nem párt? Amiért a Fidesz is pártból szövetség lett?

[Kovács Dávid]
A Jobbik egyetemisták és főiskolások által alapított szervezet volt, és neve egy mozaikszót rejtett: Jobboldali Ifjúsági Közösség. Politikai állásfoglalásainkhoz akkor még nem kapcsolódtak gyakorlati akciók. Az első tüntetésünket az váltotta ki, hogy Horn Gyula azt javasolta a szocialista fiataloknak, menjenek a templomba, és figyeljék meg, mit szónokolnak a papok. Arról, hogy párttá alakulunk, a tavalyi választások után döntöttünk. A mozgalom egyetemista háttere továbbra is megmarad, de néhányan úgy döntöttünk: a politikát a jövőben hivatásunknak tekintjük. A mozgalmi név megtartása azért is indokolt, mert a hagyományos politikai keretek szűkösségén túllépve szociális, karitatív és kulturális missziót is vállalunk.

[Gréczy Zsolt]
Mekkora háttérrel bontanak zászlót?

[Kovács Dávid]
A mozgalomnak ezerkétszáz tagja van, de közülük nem biztos, hogy mindenki párttag is lesz. Az utóbbi hónapokban alapszervezeteink alakultak, számos fórumot tartottunk vidéki városokban.

[Gréczy Zsolt]
A jobboldal nem olyan hely, ahol hiány lenne politikai szervezetekben. Mi indokolja egy új párt alapítását?

[Kovács Dávid]
Hogy nem újult meg a jobboldal a vereség után.

[Gréczy Zsolt]
Nem újult meg? A Fidesz még nevet is változtatott, Schmitt Pál pedig alelnök lett.

[Kovács Dávid]
Külsőségeiben valóban történt változás a Fideszben, de ezek nem tartalmi módosulások. Tavaly nyáron még Orbán Viktor is azt mondta, hogy a korábban általa irányított szervezet felett eljárt az idő, és a polgári körök segítségével valami újat, a korábbiakat meghaladót kell megalkotni. Ez a nézete egyezett a mi véleményünkkel is, de a reményünk, mint azóta kiderült, alaptalan volt. A Fidesz ma is liberális párt, amely nem tudott és máig sem tud megszabadulni liberális gyökereitől, az akkor kialakult holdudvar tanácsaitól. Orbán visszatért a Fideszbe, és azzal a módszerrel, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon, a korábbi pártját átkeresztelte és tagozatokat hozott létre. Eközben a vezetők ugyanazok, akik korábban is voltak. A Fidesz politikájával sok kérdésben már kormányzása idején sem értettünk egyet. Vereségük után pedig végleg egyértelművé vált, hogy másképp gondolkodunk, mint ők.

[Gréczy Zsolt]
Pedig a Fidesz a konzervatív oldal vezető ereje, Orbán pedig tömegeket mozgat meg.

[Kovács Dávid]
Igen, de e százezrek közül nagyon sokan jobb híján bíznak benne. A Fidesz e tömegek számára a kisebbik rossz. Velünk együtt sokan gondolják úgy, hogy a Fidesz oktatás-, média- vagy kultúrpolitikája túl liberális. Kormányon az uniós tagságot is feltételek nélkül támogatták. Látszólagos a hezitálásuk Irak ügyében is. Valójában az amerikai külpolitikát támogatják. Egyébként érthető az az érzelmi reakció, hogy a jobboldali emberek egy jelentős része el akarja felejteni Orbánék hátterét, politikai megnyilatkozásait a kilencvenes évek elején, hiszen jelenleg a Fidesznek van reális esélye az MSZP-SZDSZ-kormány megbuktatására. Mi azonban nem tudjuk elfelejteni a kilencvenes évek Kövér László szerkesztette Magyar Narancs- cikkeit, nem tudjuk elfelejteni a csuhásozást és a trianoni kivonulást a parlamentben.

[Gréczy Zsolt]
Ha valóban így gondolkodnak, aligha örülnek önöknek a Fideszben.

[Kovács Dávid]
Ez így van. A bírálatok szerint, ha a Fidesz elől szeretnénk szavazatot elhalászni, aláássuk a jobboldali egységet. De támadnak minket a MIÉP-től is. Szerintem viszont a kérdés sokkal összetettebb annál, mint hogy azt mondjuk: aki 1998-ban vagy 2002-ben a Fideszre szavazott, az mostantól fideszes. A programunk alapján ítéljenek meg minket. Azok támogatását várjuk, akik egyetértenek céljainkkal és programunkkal, és úgy gondolják, hogy elég volt a pusztán verbális nemzeti politikából, amelyet az Antall- és Orbán-kormány képviselt. Egyébként rendkívül veszélyesnek tartjuk a kétpólusú, a két nagy felszínen zajló verekedése mögötti kiegyezéses politikai rendszert.

[Gréczy Zsolt]
Ha 2006-ban a Jobbik bejut a parlamentbe, kivel léphet koalícióra?

[Kovács Dávid]
Nyilvánvalóan a Fidesszel.

[Gréczy Zsolt]
Mindezek dacára?

[Kovács Dávid]
Le kell váltani a jelenlegi kormányt. Igaz, az esetleges együttműködéshez komoly feltételeink lesznek, amelyekből nem engedünk.

[Gréczy Zsolt]
A Jobbik egyik frontembere, Vona Gábor, tagja a Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek, amelyben Orbán Viktor is politizál. Éreznek onnan nyomást, hogy nem kellene ezt a pártosodást forszírozni?

[Kovács Dávid]
A Szövetség a Nemzetért igen sokszínű. A benne levők nem mindenben gondolkodnak egyformán. A Jobbik párttá válásával Vona Gábor ki is lép a szervezetből.

[Gréczy Zsolt]
Miben kínálnak önök mást, mint a Fidesz?

[Kovács Dávid]
A mi programunk egy keresztény-konzervatív Magyarország felépítését tűzi ki célul. A rendszerváltozás elmaradt, illetve csonkán valósult meg. Hogy ez ne így legyen, szükség van radikalizmusra, szókimondásra.

[Gréczy Zsolt]
Ha jobboldali radikalizmusról beszélünk, mindig felbukkan az antiszemitizmus.

[Kovács Dávid]
A zsidó-magyar együttélés gyökereivel foglalkozni kell, de történelmi és nem aktuálpolitikai szinten. A pártoknak nem lehet feladata, hogy ezt a témát boncolgassák. A Jobbik kapcsán az antiszemitizmus fel sem vetődhet.

[Gréczy Zsolt]
Önök nem támogatják Magyarország uniós tagságát. Ugyanakkor ez kész tény. Ennek tudatában milyen álláspontot képviselnek?

[Kovács Dávid]
Elfogadjuk, sőt támogatjuk, hogy Magyarország Európának mint gazdasági övezetnek a tagja legyen. A politikai közösséggel azonban problémáink vannak. Károsnak tartjuk, hogy bennünket érintő kérdésekben Brüszszelben hoznak majd döntéseket. Elvész az önálló külpolitika lehetősége, vasfüggöny ereszkedhet az anyaország és a határon túli magyarok közé. Az lett volna jó, ha csak az EU gazdaságához és nem politikai családjához kötjük a hajónkat. Abszurd például, hogy nemzetek úgy csatlakoztak az unióhoz, hogy a szervezetnek nem volt alkotmánya.

[Gréczy Zsolt]
Ha azt feltételezem, hogy a Jobbik romlatlan, a politika által még meg nem fertőzött fiatal csapatból alakul, akkor nem nagyon értem, hogyan állhattak ki Kondor Katalin mellett, és hogyan követelhették, hogy Forró Tamás helyét a Nap Tv-ben Lovas István vegye át. Mindkettejük múltja minimum zavaros.

[Kovács Dávid]
Az ellenük felhozott vádak azok, amelyek számomra zavarosak.

[Gréczy Zsolt]
Ha Kondor mellett kiálltak, meglehet, önök szerint Medgyessy Péter is aljas támadás áldozata.

[Kovács Dávid]
A miniszterelnök beismerte, hogy a III/II-es ügyosztálynak dolgozott.

[Gréczy Zsolt]
Úgy fest, csak ennyi a különbség. Az egyik beismerte, a másik nem.

[Kovács Dávid]
Számomra még csak az egyik bizonyosodott be. A többi feltételezés. Kondor Katalin hitelesen irányítja a közszolgálati rádiót. Lovas István is következetesen a konzervatív értékrendet támogatja.

[Gréczy Zsolt]
Ön tudja. Kiket hívnak meg az alakuló kongresszusra?

[Kovács Dávid]
A küldötteken kívül azon közéleti személyiségeket, akik támogatnak bennünket. Meghívót kap többek között Tóth Gy. László, Molnár Tamás, Ákos, Usztics Mátyás, Makovecz Imre, a fent említett Kondor Katalin és Lovas István, valamint már tagként Balczó Zoltán.

[Gréczy Zsolt]
Idő sincs már rá, de nézeteik miatt sem indulnak a 2004-es európai parlamenti választáson?

[Kovács Dávid]
2006-ra gyűjtjük az erőt és keressük a jobboldalon a szövetségeseinket. Az a célunk, hogy legközelebb olyan kormány alakulhasson, amely vargabetűk nélkül létrehozza a konzervatív-keresztény Magyarországot. Amely eddig, többek között nyolcéves rossz jobboldali irányítás miatt, nem valósulhatott meg.

Ajánlott cikkek

Szerdán megkezdődött az úgynevezett szájzár törvény parlamenti vitája.
Elfogadhatatlan, hogy Mészáros Lőrinc erőművének vezetése tompítani próbálja a történteket.
Bemutatta új szóvivőjét a Jobbik: Farkas Krisztina volt televíziós újságírót.
"Olyan lesz a jövő, amilyen a jelen iskolája"

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 november