A Fidesz ma is liberális párt?

2003-10-16 17:09
-A +A

Kovács Dávid elnök a párttá alakuló Jobbik Magyarországért Mozgalomról

Október 24-én alakul párttá a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Kovács Dávid keményen bírálja a meg nem változó, szerinte ma is liberális Fideszt, és azt mondja, az emberek csak jobb híján bíznak Orbán Viktorban. Az elnök úgy véli, itt az ideje megalkotni a keresztény-konzervatív Magyarországot.

[Gréczy Zsolt]
Miért mozgalom a nevük, miért nem párt? Amiért a Fidesz is pártból szövetség lett?

[Kovács Dávid]
A Jobbik egyetemisták és főiskolások által alapított szervezet volt, és neve egy mozaikszót rejtett: Jobboldali Ifjúsági Közösség. Politikai állásfoglalásainkhoz akkor még nem kapcsolódtak gyakorlati akciók. Az első tüntetésünket az váltotta ki, hogy Horn Gyula azt javasolta a szocialista fiataloknak, menjenek a templomba, és figyeljék meg, mit szónokolnak a papok. Arról, hogy párttá alakulunk, a tavalyi választások után döntöttünk. A mozgalom egyetemista háttere továbbra is megmarad, de néhányan úgy döntöttünk: a politikát a jövőben hivatásunknak tekintjük. A mozgalmi név megtartása azért is indokolt, mert a hagyományos politikai keretek szűkösségén túllépve szociális, karitatív és kulturális missziót is vállalunk.

[Gréczy Zsolt]
Mekkora háttérrel bontanak zászlót?

[Kovács Dávid]
A mozgalomnak ezerkétszáz tagja van, de közülük nem biztos, hogy mindenki párttag is lesz. Az utóbbi hónapokban alapszervezeteink alakultak, számos fórumot tartottunk vidéki városokban.

[Gréczy Zsolt]
A jobboldal nem olyan hely, ahol hiány lenne politikai szervezetekben. Mi indokolja egy új párt alapítását?

[Kovács Dávid]
Hogy nem újult meg a jobboldal a vereség után.

[Gréczy Zsolt]
Nem újult meg? A Fidesz még nevet is változtatott, Schmitt Pál pedig alelnök lett.

[Kovács Dávid]
Külsőségeiben valóban történt változás a Fideszben, de ezek nem tartalmi módosulások. Tavaly nyáron még Orbán Viktor is azt mondta, hogy a korábban általa irányított szervezet felett eljárt az idő, és a polgári körök segítségével valami újat, a korábbiakat meghaladót kell megalkotni. Ez a nézete egyezett a mi véleményünkkel is, de a reményünk, mint azóta kiderült, alaptalan volt. A Fidesz ma is liberális párt, amely nem tudott és máig sem tud megszabadulni liberális gyökereitől, az akkor kialakult holdudvar tanácsaitól. Orbán visszatért a Fideszbe, és azzal a módszerrel, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon, a korábbi pártját átkeresztelte és tagozatokat hozott létre. Eközben a vezetők ugyanazok, akik korábban is voltak. A Fidesz politikájával sok kérdésben már kormányzása idején sem értettünk egyet. Vereségük után pedig végleg egyértelművé vált, hogy másképp gondolkodunk, mint ők.

[Gréczy Zsolt]
Pedig a Fidesz a konzervatív oldal vezető ereje, Orbán pedig tömegeket mozgat meg.

[Kovács Dávid]
Igen, de e százezrek közül nagyon sokan jobb híján bíznak benne. A Fidesz e tömegek számára a kisebbik rossz. Velünk együtt sokan gondolják úgy, hogy a Fidesz oktatás-, média- vagy kultúrpolitikája túl liberális. Kormányon az uniós tagságot is feltételek nélkül támogatták. Látszólagos a hezitálásuk Irak ügyében is. Valójában az amerikai külpolitikát támogatják. Egyébként érthető az az érzelmi reakció, hogy a jobboldali emberek egy jelentős része el akarja felejteni Orbánék hátterét, politikai megnyilatkozásait a kilencvenes évek elején, hiszen jelenleg a Fidesznek van reális esélye az MSZP-SZDSZ-kormány megbuktatására. Mi azonban nem tudjuk elfelejteni a kilencvenes évek Kövér László szerkesztette Magyar Narancs- cikkeit, nem tudjuk elfelejteni a csuhásozást és a trianoni kivonulást a parlamentben.

[Gréczy Zsolt]
Ha valóban így gondolkodnak, aligha örülnek önöknek a Fideszben.

[Kovács Dávid]
Ez így van. A bírálatok szerint, ha a Fidesz elől szeretnénk szavazatot elhalászni, aláássuk a jobboldali egységet. De támadnak minket a MIÉP-től is. Szerintem viszont a kérdés sokkal összetettebb annál, mint hogy azt mondjuk: aki 1998-ban vagy 2002-ben a Fideszre szavazott, az mostantól fideszes. A programunk alapján ítéljenek meg minket. Azok támogatását várjuk, akik egyetértenek céljainkkal és programunkkal, és úgy gondolják, hogy elég volt a pusztán verbális nemzeti politikából, amelyet az Antall- és Orbán-kormány képviselt. Egyébként rendkívül veszélyesnek tartjuk a kétpólusú, a két nagy felszínen zajló verekedése mögötti kiegyezéses politikai rendszert.

[Gréczy Zsolt]
Ha 2006-ban a Jobbik bejut a parlamentbe, kivel léphet koalícióra?

[Kovács Dávid]
Nyilvánvalóan a Fidesszel.

[Gréczy Zsolt]
Mindezek dacára?

[Kovács Dávid]
Le kell váltani a jelenlegi kormányt. Igaz, az esetleges együttműködéshez komoly feltételeink lesznek, amelyekből nem engedünk.

[Gréczy Zsolt]
A Jobbik egyik frontembere, Vona Gábor, tagja a Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek, amelyben Orbán Viktor is politizál. Éreznek onnan nyomást, hogy nem kellene ezt a pártosodást forszírozni?

[Kovács Dávid]
A Szövetség a Nemzetért igen sokszínű. A benne levők nem mindenben gondolkodnak egyformán. A Jobbik párttá válásával Vona Gábor ki is lép a szervezetből.

[Gréczy Zsolt]
Miben kínálnak önök mást, mint a Fidesz?

[Kovács Dávid]
A mi programunk egy keresztény-konzervatív Magyarország felépítését tűzi ki célul. A rendszerváltozás elmaradt, illetve csonkán valósult meg. Hogy ez ne így legyen, szükség van radikalizmusra, szókimondásra.

[Gréczy Zsolt]
Ha jobboldali radikalizmusról beszélünk, mindig felbukkan az antiszemitizmus.

[Kovács Dávid]
A zsidó-magyar együttélés gyökereivel foglalkozni kell, de történelmi és nem aktuálpolitikai szinten. A pártoknak nem lehet feladata, hogy ezt a témát boncolgassák. A Jobbik kapcsán az antiszemitizmus fel sem vetődhet.

[Gréczy Zsolt]
Önök nem támogatják Magyarország uniós tagságát. Ugyanakkor ez kész tény. Ennek tudatában milyen álláspontot képviselnek?

[Kovács Dávid]
Elfogadjuk, sőt támogatjuk, hogy Magyarország Európának mint gazdasági övezetnek a tagja legyen. A politikai közösséggel azonban problémáink vannak. Károsnak tartjuk, hogy bennünket érintő kérdésekben Brüszszelben hoznak majd döntéseket. Elvész az önálló külpolitika lehetősége, vasfüggöny ereszkedhet az anyaország és a határon túli magyarok közé. Az lett volna jó, ha csak az EU gazdaságához és nem politikai családjához kötjük a hajónkat. Abszurd például, hogy nemzetek úgy csatlakoztak az unióhoz, hogy a szervezetnek nem volt alkotmánya.

[Gréczy Zsolt]
Ha azt feltételezem, hogy a Jobbik romlatlan, a politika által még meg nem fertőzött fiatal csapatból alakul, akkor nem nagyon értem, hogyan állhattak ki Kondor Katalin mellett, és hogyan követelhették, hogy Forró Tamás helyét a Nap Tv-ben Lovas István vegye át. Mindkettejük múltja minimum zavaros.

[Kovács Dávid]
Az ellenük felhozott vádak azok, amelyek számomra zavarosak.

[Gréczy Zsolt]
Ha Kondor mellett kiálltak, meglehet, önök szerint Medgyessy Péter is aljas támadás áldozata.

[Kovács Dávid]
A miniszterelnök beismerte, hogy a III/II-es ügyosztálynak dolgozott.

[Gréczy Zsolt]
Úgy fest, csak ennyi a különbség. Az egyik beismerte, a másik nem.

[Kovács Dávid]
Számomra még csak az egyik bizonyosodott be. A többi feltételezés. Kondor Katalin hitelesen irányítja a közszolgálati rádiót. Lovas István is következetesen a konzervatív értékrendet támogatja.

[Gréczy Zsolt]
Ön tudja. Kiket hívnak meg az alakuló kongresszusra?

[Kovács Dávid]
A küldötteken kívül azon közéleti személyiségeket, akik támogatnak bennünket. Meghívót kap többek között Tóth Gy. László, Molnár Tamás, Ákos, Usztics Mátyás, Makovecz Imre, a fent említett Kondor Katalin és Lovas István, valamint már tagként Balczó Zoltán.

[Gréczy Zsolt]
Idő sincs már rá, de nézeteik miatt sem indulnak a 2004-es európai parlamenti választáson?

[Kovács Dávid]
2006-ra gyűjtjük az erőt és keressük a jobboldalon a szövetségeseinket. Az a célunk, hogy legközelebb olyan kormány alakulhasson, amely vargabetűk nélkül létrehozza a konzervatív-keresztény Magyarországot. Amely eddig, többek között nyolcéves rossz jobboldali irányítás miatt, nem valósulhatott meg.

Ajánlott cikkek

Ma elhagyhatta a börtönt H. Dezső, az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja.
Csak tavaly több mint 41 ezer tonna külföldi szennyvíziszap került a magyar földbe
Vizi E. Szilveszter ne asszisztáljon a kormány tudományellenes tragédiájához!
A Jobbik a Nemzetbiztonsági Bizottság elé vinné a T-Systems felvásárlásának ügyét.
Újabb településsel erősödött Nógrád megye 2. számú választókerületében a Jobbik szervezettsége.
Folytatódik a Nógrád megyei Jobbik erősödése, ugyanis Rétság és Drégelypalánk után, ezúttal Ludányhalásziban alakult meg a Jobbik helyi szervezete.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 július