E-hun a cigány - a Hírextra írása a cigánybűnözésről

2007-02-09 17:10
-A +A

A Jobbik január végi, az OCÖ épülete előtt megtartott sajtótájékoztatóján a "cigánybűnözés" problémájának megoldását szorgalmazta, pár nappal később pedig létrehozta a www.ciganybunozes.com oldalt. A parlamenten kívüli párt szerint Kolompár Orbán uszító politikát folytat, mégpedig a magyarság ellen, és polgárháborúhoz vezethet, ha nem oldják meg a "cigánykérdést".
 
Nagy Ervin, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országos választmányi elnöke szerint a "cigánykérdés" létezik, és meg kell oldani. "Társadalmi párbeszédet kellene folytatni ezzel az üggyel kapcsolatosan. De pont azok dugják homokba a fejüket, akiknek erről döntési joguk lenne, azaz a jogalkotók, a cigány önkormányzatok, a politikusok", fogalmazott. 

A Jobbik politikusa szerint tudomásul kell venni, hogy vannak olyan bűnözési formák, melyek kifejezetten romákra jellemzők, mint a lincselés vagy a megélhetési lopás, "hogy csak a legutóbbi esetekre gondoljunk, az olaszliszkaira vagy a felgyújtott kislány esetére." 

"Szeretnénk, ha szigorúbb büntetések lennének a magyar igazságszolgáltatásban - ezt nem csak a roma ügyekre értem -, hiszen az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a bűnözés. Ezen kívül szeretnénk visszaállítani a halálbüntetést a gyermekek elleni erőszak esetében." Nagy Ervin egyébként nem tartja sem magát, sem a Jobbikot rasszistának.

Kolompár Orbán szerint a gyűlöletbeszédet önálló, büntető törvénykönyvi tényállásként kellene szabályozni. Az ügyről szerettünk volna az OCÖ elnökével beszélni, az előre megbeszélt interjún azonban - mely lényegében saját érdekeit szolgálta volna - ígérete ellenére nem jelent meg.

Bogdán János, az Magyarországi Cigányok Országos Fórumának (MCF) szóvivője szerint Magyarországon súlyos gond, hogy ennyire előtérbe került a gyűlöletbeszéd. "Eddig ezt a megnyilvánulást még nem szankcionálták, mely nyilván abból adódik, hogy a határ a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd között igen halovány. Mindez óriási károkat okoz." Bogdán szerint súlyosabb probléma, hogy visszaélnek a szólásszabadság értelmezésével. A www.ciganybunozes.com weboldal a szóvivő szerint vérlázító.

A kérdésre, hogy miként kellene a gyűlöletbeszédet megfelelő módon szabályozni, Bogdán úgy fogalmazott: "A legfontosabb meghatározni, hogy melyik kisebbség vagy csoport ellen irányul a gyűlöletbeszéd, melyet hivatalból kellene üldözni. Nem kell messzire mennünk, hogy példát találjunk: Németországban a holokauszt-tagadásért büntetés jár. Bár a többség szerencsére nálunk is elutasítja az ilyen fajta megnyilatkozásokat, akkor is elengedhetetlen a szabályozás." Az Országos Cigány Önkormányzat több alkalommal is az Alkotmánybírósághoz fordult, de mindeddig nem jártak szerencsével.

Kolláth György alkotmányjogász szkeptikusan nyilatkozott a Hírextrának a kérdést illetően. Véleménye szerint a "cigánybűnözés" kifejezés használata önmagában még nem alkotmányellenes. "Lehet valakinek az a véleménye, hogy a cigánybűnözés létezik, de lehet az is, hogy nem. Tény, hogy nem etikus kifejezés. Lehetne akár homoszexuális- vagy zsidóbűnözésről is beszélni, de ez még önmagában nem bűncselekmény, és nem is kellene azzá nyilvánítani. Azt lehetne megvizsgálni, hogy egyáltalán létezik-e ez a jelenség; mely egy tudományos vizsgálódás alapja lehetne", fogalmazott Kolláth, aki szerint ha ez a kérdés ma nem a politika mély árka volna, lehetne objektíven is vizsgálni. "Sajnos a gyűlöletbeszéd kifejezéssel senki nincs tisztában. Ha egy ponton meg tudnánk egyezni, és el tudnánk dönteni, mit is jelent, jó lenne. De higgye el, nincs közvetlen veszély."

A Büntető Törvénykönyv szerint "aki nagy nyilvánosság előtt a magyar nemzet, valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre izgat, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő". Ezzel szemben Kolláth szerint a honlap se nem uszít, se nem izgat. "Akkor lenne az, ha arról szólna a cikk, hogy menjünk és verjük meg a romákat. Önmagában ezek a kifejezések csak vélemények."

Kolompár kezdeményezése tehát az alkotmányjogász szerint nem állja meg a helyét. "Erre csak azt tudom mondani, Kolompár Orbán sem tudja, mit jelent a gyűlöletbeszéd. Mint ahogy senki sem. Ő is egy politikai kavicsot akar a vízbe dobni. Minden sérelmet vagy problémát a Btk.-val akarnak megoldani, de egyszerűen nem lehet. Hiába szigorítanák a Btk-t, biztos, hogy ezek a szavak ugyanúgy repkednének a levegőben."

(Forrás: Hírextra, jobbik.hu)

Ajánlott cikkek

Elfogadhatatlan, hogy Mészáros Lőrinc erőművének vezetése tompítani próbálja a történteket.
Bemutatta új szóvivőjét a Jobbik: Farkas Krisztina volt televíziós újságírót.
"Olyan lesz a jövő, amilyen a jelen iskolája"
Egy kiszivárgott kormányzati munkaanyag alapján a körmendi kórház sebészeti osztálya is áldozatául esik a tervezett, reformnak nevezett leépítésnek.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 november