Hogyan szavazhatok külföldről? (frissítve)

2014-01-14 17:08

Tisztelt Külföldön Élő Választópolgár!

Ön a Jobbik választási kisokosát olvassa, amelyben a 2018-as országgyűlési választásokkal kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük össze azért, hogy segítsük Önt választójogának gyakorlásában.

A legfontosabb kérdés, hogy Önnek van-e bejelentett, állandó magyarországi lakcíme vagy sem. Mindkét esetben tud szavazni, de teljesen más szabályok vonatkoznak az állandó lakóhellyel rendelkező, illetve nem rendelkező magyarokra.

1. A szavazáson az vehet részt, aki

- rendelkezik magyar állampolgársággal, és ezt érvényes magyar személyi igazolvánnyal VAGY magyar útlevéllel VAGY magyar jogosítvánnyal igazolni is tudja (a magyarországi szavazáson lakcímkártyát is be kell mutatni, ez a külképviseleti szavazáson nem szükséges),

- betöltötte 18. életétévét,

- nem áll közügyektől való eltiltás hatálya alatt,

- szerepel a választási névjegyzékben.

2. Kire szavazhatok?

Lakcímmel rendelkezők: a választókerület egyéni képviselőjelöltjeire és a pártok országos listájára

Lakcím nélküliek: csak a pártok országos listájára

3. Hogyan tudok bekerülni a választási névjegyzékbe?

Lakcímmel rendelkezők: Ön automatikusan bekerül a névjegyzékbe. Ha a szavazás napjára (április 8.) nem jön haza, akkor értesítenie kell az állandó lakcíme szerinti választási irodát, hogy külföldön hol szeretne szavazni. (Ugorjon a 4. ponthoz!)

Lakcím nélküliek: Regisztrált Ön a 2014-es országgyűlési választások előtt vagy azóta? Ha igen, akkor ezt nem kell újra megtennie, mert a regisztráció 10 évig érvényes, és minden választáson való részvételkor automatikusan megújul.

Ha Ön még egyszer sem regisztrált, akkor online kérelmet kell benyújtania ezen a linken VAGY kinyomtatni és postai úton a 1397 Budapest, Pf.: 547 címre eljuttatni az ezen a linken letölthető nyomtatványt. A személyes adatok megadásánál nagyon figyeljen, mert a Nemzeti Választási Iroda (NVI) betűről betűre összeveti azt a magyar hatóságok által nyilvántartott adatokkal, és eltérés esetén dönthet az elutasításról! A regisztrációnak legkésőbb március 23-a péntekig meg kell érkeznie az NVI címére, akinek ezután érkezik csak meg, az már nem vehet részt az áprilisi választáson. További információk a regisztrációról itt olvashatók.

4. Mikor, hol és hogyan adhatom le a szavazatomat?

Lakcímmel rendelkezők:

- Magyarországon április 8-án személyesen az állandó lakcím szerinti szavazókörben VAGY előzetes átjelentkezés után bármely más magyarországi település szavazókörében. Az előzetes átjelentkezést legkésőbb április 6-a, péntek 16 óráig be kell jelenteni online VAGY postai úton VAGY személyesen a lakóhelye szerint illetékes választási irodánál További információk az átjelentkezésről itt.

- Külföldön az amerikai kontinensen április 7-én, mindenhol máshol április 8-án az NVI által megadott külképviseleteken. A teljes lista a pontos helyszínekkel ide kattintva érhető el. A külföldről szavazáshoz szintén át kell jelentkezni online VAGY postai úton VAGY személyesen a lakóhelye szerint illetékes választási irodánál.  Az átjelentkezési kérelemnek legkésőbb március 31. péntek 16 óráig meg kell érkeznie az NVI-hez!

Bár a Jobbik többször is kezdeményezte, a kormány ellenállása miatt levélben szavazásra állandó lakcím esetén NINCS lehetőség.

Lakcím nélküliek:

- Az NVI 18-25 nappal a szavazás előtt levélcsomagot juttat el postai úton arra a címre, amelyet Ön a regisztrációkor megadott. Ha Ön magyarországi címet vagy valamely külképviselet címét adta meg, a szavazási levélcsomagot csak személyesen veheti át, ha viszont külföldi címet adott meg, akkor más is átveheti. A levélcsomag kitöltését az alábbi link 17-18. pontja írja le részletesen. A boríték feladható postán (ennek április 7-ig kell megérkeznie az NVI-hez) VAGY személyesen a külképviseleteken (a választás napján vagy az azt megelőző 15 napban) VAGY személyesen a magyarországi választókerületek székhelyein (csak a szavazás napján). A levélcsomagot nem csak Ön, hanem bárki más leadhatja, illetve postázhatja.

Az összes külföldi szavazóhely listája Google Térképen az alábbi linkre kattintva tekinthető meg.

5. Meddig tart a külképviseleti szavazás?

A külképviseletek többségén helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni.

Ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz (CET) képest -1 vagy -2 óra (pl. Nagy-Britannia és Írország), a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai (magyar) idő szerinti 19 óra között lehet szavazni. Vagyis a londoni, manchesteri és dublini szavazás egy órával korábban, helyi idő szerint 18 órakor véget ér! A törvény értelmében ugyanakkor a szavazás időpontjának zárásakor még sorban álló választópolgároknak lehetőséget kell biztosítani, hogy leadhassák szavazatukat.

Az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon (szombaton), helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni.

6. Mi történik a szavazatommal?

A külképviseleteken leadott szavazatokat a pártok által delegált választási megfigyelők jelenlétében gyűjtik össze, majd az urnát az NVI budapesti központjába küldik. Szintén ide kerülnek a levélben feladott szavazatok, amelyeket összeszámolás előtt összekeverik a magyarországi voksokkal, így nem derül ki, hogy ki volt a feladó. Mind a külképviseleti szavazás, mind a budapesti számolás jobbikos megfigyelők jelenlétében zajlik.

Amennyiben további kérdése van, nézze át a Nemzeti Választási Iroda honlapját vagy forduljon hozzánk bizalommal a kulfold@jobbik.hu e-mail címen!

Budapest, 2018. január 18.

Készítette: Jobbik Külhoni és Külföldi Média Osztály