Akadályozzuk meg a választási csalást!

Az EBESZ megfigyelői januárban Magyarországra érkeznek a voksturizmus és a választási csalás egyértelmű veszélye miatt. Mindezt Matteo Mecacci, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája igazgatója erősítette meg Lukács Lászlónak, a Jobbik országgyűlési képviselőjének küldött válaszlevelében.

A Jobbik politikusa néhány nappal ezelőtt fogalmazta meg aggódó levelét. Azt kérte a szervezettől, nyújtsanak segítséget, hogy elejét vehessük Orbánék választásicsalás-kísérletnek.

Az Országgyűlés a múlt héten szavazta meg azt a javaslatot, amely az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt. A jogszabály-módosítás lényege, hogy megváltoztatja a lakóhely fogalmát, ennek megfelelően a lakóhely egy kapcsolattartási címmé változik, amely esetében az ottélésnek csak a vélelme lesz meg. A fiktív lakóhely létesítése vagy az abban való közreműködés így nem büntetőjogi kategória innentől kezdve. Nem büntethető tehát, de melegágya a visszaéléseknek – a tapasztalat pedig az, hogy ahol Orbánék visszaélhetnek, ott vissza is fognak.

Az EBESZ, mint a választások tisztasága felett is őrködő nemzetközi szervezet, komolyan veszi az Orbán-féle trükköket, így a voksturizmust lehetővé tevő javaslattal kapcsolatban már januárban hazánkba látogatnak. A válaszlevél Lukács László György Facebook-oldalán is megtekinthető.

A választások tisztasága persze nem csupán nemzetközi fellépés kérdése. Éppen ezért a néppárti Jobbik is arra buzdít mindenkit, hogy jelentkezzen szavazatszámlálónak (https://www.20k.hu/) a választások napjára. Ne engedjük, hogy elcsalják, vagy éppen rosszhiszeműen befolyásolják a 2022-es választásokat egyetlen egy faluban vagy városban sem! Szükség van mindenkire, akinek elege volt ebből a csaló blöffkormányzásból, és hajlandó őrködni a választások tisztasága felett!