Állítsuk meg a banki sarcolást!

Állítsuk meg a banki sarcolást!

A kormány egyfajta jótéteményként jelentette be, hogy innentől stopot hirdet a banki számlavezetési és kártyahasználati díjakra - ezzel párhuzamosan viszont a teljesen értelmetlen tranzakciós illeték mértékét növelni fogják. Márpedig ez utóbbit a bankok egy az egyben áthárítják az emberekre, így ezt gyakorlatilag megint a magyar családok fizetik ki!

Ráadásul a nagy banki díjemelések jó részén is túlvagyunk: a 4 százalékos infláció mellett ők akár 18 százaléknyit is emelhettek, hiszen a mozgásterüket az előző évi pénzromlás maximuma adja meg. Tehát a brutális emelések után stopot hirdetni nem akkora jótétemény.

A valóság igen keserű: egész Európában talán a magyarok fizetik a legtöbbet ún. „banki költségekre” (évente átlagosan akár 41 ezer forintnyit), miközben a bankok rekorder, jóval ezermilliárd feletti nyereséget tesznek zsebre. Éppen ezért arra szólítjuk fel a kormányt, hogy mielőtt megemeli a tranzakciós illetéket, garantálja, hogy azt ne a magyarokra hárítsák át, hanem a pénzintézetek fizessék meg, méghozzá teljes egészében. Ekkora profit mellett pedig joggal elvárható lenne, hogy a bankolás átlagbérig legyen teljes mértékben ingyenes, tehát ne rövidítsék meg évi 40-50 ezer forinttal a magyar polgárokat.