Az Orbán-kormány hazánk katonai biztonságát teszi kockára

Az Orbán-kormány hazánk katonai biztonságát teszi kockára

A kormány ismét közleményt adott ki, miszerint Magyarország – beismerten egyedül a NATO-tagországok közül – nem támogatja a NATO Ukrajnát segítő bármiféle tevékenységét, mert az a harmadik világháború kirobbanásához vezethet. Helyette tűzszünetet és béketárgyalást szorgalmaz.

Igazat is lehetne adni a kormánynak, ha lenne bármiféle jele annak, hogy Oroszország kész lenne ilyen tárgyalásra. De ez hazugság, orosz dezinformáció. Putyin felrúgta az 1994. december 5-én aláírt Budapesti Memorandumban vállalt kötelezettségét, amelyben Oroszország maradéktalanul elismerte Ukrajna szuverenitását és territoriális sérthetetlenségét az Ukrajnában maradt szovjet atomfegyverek átadásáért cserébe. A Memorandumban vállaltakat az USA és az Egyesült Királyság garantálta. Egy béketárgyalás előfeltétele vagy az, hogy a felek megbíznak egymásban, hogy a másik teljesíteni fogja vállalásait, vagy pedig az, hogy egyik fél sem lesz képes vállalásait megszegni. Hogyan, milyen alapon lehet bízni abban, hogy Oroszország betartana bármiféle békeszerződésben rögzítetteket, ha csak annak megsértését nem tenné lehetetlenné a NATO Oroszország számára?

Az Orbán-kormány tehát nem tesz mást, mint az orosz érdekeknek megfelelve Ukrajna feltétel nélküli kapitulálását szorgalmazza. Tehát a kormány politikája nem szolgálja a valódi békét, ellenben súlyosan veszélyezteti hazánk és nemzetünk biztonságát, mert azzal, hogy ily módon szembeszáll a NATO-val, egyre inkább azt kockáztatja, hogy a biztonságunkat garantáló katonai szövetségi rendszerből bennünket kizárnak.

Ez miért lenne jó nekünk? Ez vajon kinek az érdeke?