Gyöngyösi Márton nyílt levele Orbán Viktor részére

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Immáron több mint egy éve, hogy Oroszország agressziója nyomán szomszédunkban, Ukrajnában pusztító háború zajlik. A következmények tragikusak: városok váltak romhalmazzá, emberek milliói váltak nincstelenné, tömegek veszítették életüket. Köztük az orosz támadók ellen az ukrán hadsereg soraiban harcoló kárpátaljai magyar emberek is.

Mára az is világossá vált, hogy nem pusztán két szomszédos nép küzdelméről van szó: Moszkva nem csak az ukrán állam létezéshez való jogát kérdőjelezte meg fegyvereivel, de azt a nemzetközi rendszert is, amely kontinensünkön a békét mindezidáig biztosította. Magyarország helye ebben a kérdésben egyértelműen az Európai Unió és a NATO mellett, a demokratikus és szabad világban van. Most, amikor Európára egy új vasfüggöny látszik leereszkedni, mindent meg kell tennünk, nehogy ismét a rossz oldalon találjuk magunkat.

Egy ilyen nehéz, és hazánk számára is rendkívül veszélyes helyzetben mindennél fontosabb, hogy valódi nemzeti egységet tudjunk teremteni. Olyan nemzeti egységet, amely Magyarország szavának a világban is súlyt ad.

Az Ön kormánya – amely magát már nevében is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nevezi – gyakran hangoztatja büszkén, hogy minden magyar embert képviselni kíván. Ugyanakkor az orosz–ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló, most az Országgyűlés elé kerülő határozati javaslat eddig csupán két képviselőcsoport, a Fidesz és a KDNP álláspontját tükrözi.

A mostani helyzetben, egy ilyen – Magyarország és a magyarok, gyermekeink jövőjét meghatározó – történelmi jelentőségű kérdésben minden felelős politikusnak, és felelős politikai erőnek a pártérdekeken való felülemelkedésre kell törekednie, és kizárólag egy dolgot szabad szem előtt tartania: a magyar nemzeti érdeket.

Ezért arra kérem Miniszterelnök urat, hogy mielőtt az Országgyűlés az orosz–ukrán háborúról határozatot fogad el, annak megírásába valamennyi országgyűlési pártot, sőt a magyarországi és határon túli civil szervezeteket és magyar pártokat is vonja be, hogy egy olyan dokumentum születhessen, amely valóban a magyar nemzet minden tagjára nézve reprezentatív, és az emberek valós véleményét és vágyát tükrözi.

Dacára a köztünk lévő számos véleménykülönbségnek, felelős hazafiként úgy érzem, hogy ebben nekem is, a Magyar Országgyűlés egyik pártjának elnökeként kötelességem az Ön segítségére lenni, mert ez mindannyiunk – szeretett hazánk és magyar nemzetünk – közös érdeke. Ezért ezúton is felajánlom személyes támogatásomat a tárgyalások megszervezésében, illetve a szöveg megalkotásában, amely együttműködés pontos egyeztetésére egy személyes találkozót tartanék a legmegfelelőbbnek.

Belátásában bízva várom megtisztelő válaszát.

Tisztelettel:

Gyöngyösi Márton

elnök, Jobbik – Konzervatívok

európai parlamenti képviselő