Követeljük az ingyenes bankolást az átlagjövedelem szintjéig!

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője a budapesti Bank Center előtt tartott sajtótájékoztatót csütörtökön. Az ellenzéki párt álláspontja szerint Magyarországon a bankok abnormálisan magas számlakezelési és egyéb költségekkel terhelik a lakosságot, ezért az átlagjövedelem mértékéig ingyenes számlavezetést követelnek. "Az elmúlt időszakban kapaszkodjunk meg, 1400 milliárd forintos profitot tett zsebre a bankrendszer Magyarországon, és a statisztikák, a mérések szerint Európa egyik legdrágább bankrendszerével találkozik a magyar ügyfél." Egy tipikus magyar bankszámla tulajdonosra akár évi 40 ezer forint banki költséget is ráterhelnek olyan jogcímeken, ami Európa más országaiban nem jellemző. Ekkora profitból a bankok lehetővé tudnák tenni az ingyenes bankolást az átlagbér szintjéig.

Más európai országokban a bankoknak önmagában azért kell versenyezniük, hogy az ügyfelek náluk tartsák a pénzüket, így szóba sem kerülhet, hogy költségekkel terheljék meg őket. Magyarországon valahogy ez a logika kifordult önmagából, a bankmentő csomagok egymást érték, a devizahitelezés nevű merénylet során is, a mindenkori kormányok mindig a bankrendszer mellé álltak.

A Jobbik már évek óta ezen az állásponton van, de most a statisztika is alátámasztja a követeléseiket, hiszen láthatjuk, hogy Európa egyik legdrágább bankrendszeréről van szó. Brutálisan sokba kerül az ügyfeleknek a bankszámlavezetés díja, pedig a bankok kiemelkedő profitot tudnának termelni pusztán az ügyfelek pénzének forgatásával.

Z. Kárpát Dániel azt ígérte, az ingyenes bankolásról szóló javaslatukat leteszik a Országgyűlés asztalára, és meglátják, hogy a kormány a magyar emberek, vagy pedig a bankrendszer oldalán áll-e majd, mint ahogy eddig.