Megállítottuk Orbánék üzemanyagárakon történő nyerészkedését, de nem állunk meg!

Az Orbán-kormány tehetetlenségét látva a néppárti Jobbik szerdán határozati javaslatot nyújtott be az elszabaduló üzemanyagárak megfékezésére. Első lépésként a Jobbik azt kezdeményezte, hogy az üzemanyagok kiskereskedelmi árát novemberi árakon fagyasszák be legalább az év végéig.

Úgy tűnik, a kezdeményezés mellett már az aznapi kormányülésen sem mertek elmenni, és bár – ahogy Gulyás Gergelytől megtudtuk – kormányszinten viszonylag olcsónak (!) találják az üzemanyagokat, végül mégis – megfogadva a néppárti Jobbik javaslatát – befagyasztják az árakat.

Aki persze két luxusrepülőgéppel megy tárgyalni, és a klímacsúcson is magánjettel „teszi tiszteletét”, az – mondhatni – már teljesen elvesztette realitásérzékét, és vélhetően fogalma sincs, mi az olcsó és mi a drága a magyar emberek számára. A politikai érzéke viszont nyilvánvalóan megmaradt, és pontosan tudta, hogy nincs más választása: féken kell tartania az üzemanyagárakat, mert annak további emelkedése az egekbe repítheti a már jelenleg is brutális inflációt, ezáltal nem csupán gazdasági, de szociális katasztrófát is okozhat.

Örülünk, hogy kivételesen ránk hallgattak. Az örömünk azonban nem teljes, hiszen a néppárti Jobbik a benzin árát 473, a gázolajét 492 forintos áron fagyasztatná be.

Ugyanakkor – ahogy a néppárti Jobbik javasolta – itt ne álljunk meg:

Az Orbán-kormány haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó csökkentéséről!

Továbbá a kormány kezdeményezze az üzemanyagok áfájának csökkentését, ugyanis a hazai Európa-rekorder 27 százalékos áfával az állam rengeteg pénzt kiszed az emberek zsebéből! A kedvezményes üzemanyag-áfakulcs hosszú távon érezhető árcsökkenést eredményezhetne. A szociális katasztrófa elkerülése érdekében a mostanihoz hasonló állami beavatkozás szükséges az infláció, illetve az alapvető élelmiszerek körében is!

Mindezeken felül pedig van még egy javaslatunk: a kormányváltás. Abban nem bízunk, hogy ez a jövő heti kormányülésen napirendre kerül, de jövő áprilisban biztosan dönteni fogunk róla – immár közösen.

Most megállítottuk Orbánék üzemanyagárakon történő nyerészkedését, de nem állunk meg: Orbánon a sor!

Jólétet minden magyarnak!