Ne hárítsák az oltáskérdést a munkáltatókra!

A felelősségáthárítás és a "mosom kezeim" álkormányzás újabb magasiskolája az Orbán-kormány "járványkezelése". Ahogy az már csak lenni szokott, Orbánék nemzeti együttműködésnek csúfolt rendszerében a felelőtlen kormány felelőtlen uralkodója ismét nem vállal semmiért felelősséget, pontosabban simán áthárítja azt másokra.

A vadászati világkiállítás után szinte egyből a munkáltatókra tolta rá a negyedik hullám ódiumát, tudniillik, hogy "kötelezővé tehetik" a védőoltást és a maszkviselést az alkalmazottaik számára. Ezzel megint az emberek százezreit hozták nehéz helyzetbe, ideértve az őket alkalmazó intézményeket és magyar vállalkozásokat.

A munkaadónak ugyanis jogszabályi kötelessége fenntartani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörnyezetet a rendelkezésére álló eszközökkel, jogszerű korlátok között. Ugyanakkor, ha ezt csak oltással tudja fenntartani, vagy erre hivatkozik, akkor ezt mostantól kötelezően előírhatja a munkavállalói számára. Az adatvédelmi aggályokat is felvető kirakatkormányzási intézkedés az oltást nem vállaló munkavállalók számára akár megélhetésük, munkahelyük elvesztését is jelentheti.

Nem jogellenes presszionálással, hanem észérvekkel kellett volna, illetve kellene meggyőzni a magyar embereket az oltás jelentőségéről, de ebben az Orbán-kormány megint kudarcot vallott, sőt valójában csak tovább növelte a lakosság oltással kapcsolatos bizalmatlanságát. A kormányzati sikerpropaganda pedig, miszerint Magyarországon nem lesz negyedik hullám, hazugságnak bizonyult, a kormányzat tehát ismét csődöt mondott. Éppúgy, ahogyan történik ez a benzináremelés, a forintgyengülés, az infláció, illetve az árak totális elszabadulása kapcsán. Nem kormányzás ez, csupán annak színlelése, valójában csak egy kormányzati szintre emelt, szervezetten történő és folytatólagosan elkövetett gigantikus közpénzlopás. Mindeközben a korrupcióra épülő maffiaállamot működtető Orbán szokásához híven mossa kezeit, amíg felelős kormányzást hazudik a magyar emberek arcába.

A Jobbik, mint valódi, keresztényszociális néppárt, a szabad választásban hisz. Amellett, hogy elismerjük az oltás fontosságát, felszólítjuk a kormányt, hogy a magyar munkavállalókat ne szolgáknak tekintse, hanem teljes jogú magyar állampolgároknak. Nélkülük ne döntsenek róluk! Ugyanis, ahogyan a Magyar Szakszervezeti Szövetség is ennek már hangot adott: az esetleges rendkívüli felmondás lehetősége visszaélésekre adhat okot, elbocsátási hullámhoz is vezethet, és nem utolsó sorban ellentétes a gránitba öntött Alaptörvénnyel is.