A magyarokat kell hazacsábítani külföldről!

"Az elfogadott költségvetést követően a kormánypárti képviselők nyilván meg fogják dicsérni magukat, ugyanakkor fel kell, hogy hívjam a figyelmüket, hogy a költségvetésből hiányzik a magyar jövő, példának okáért a normális béreket célzó intézkedések, és a magyar fiatalok számára olyan üzenetek, amik egy tisztességes, szebb jövő irányába mutatnak " – vezette be napirend utáni felszólalását Z. Kárpát Dániel pénteken az Országgyűlésben. "Évek, mondhatnám évtizedek óta hiányzik egy állami szinten megszervezett bérlakás program, de nem jelenik meg a magasabb bérek, a jobb élet reményében külföldre költözött magyarokat hazacsábító intézkedések sem ebben a költségvetésben."

A lakhatás luxusnak számít Magyarországon, mert a fizetésekhez képest itt a legdrágább kifizetni egy albérletet egész Európában. Budapesten átlagosan már 225 ezer forint egy albérletnek a díja – magyarázta. A már csak a bolgár fizetéseket megelőző magyar fizetésekhez viszonyítva ezek a lakhatási költségek óriási terheket rónak az emberekre. Szinte kitermelhetetlen egy az életélt kezdő fiatal vagy akár fiatal pár számára, hogy a lakhatáson túl bármi másra gondoljon.

A Jobbik-Konzervatívok a nép pártján áll, és több éve letette az asztalra a megoldást a Mi Várunk bérlakásprogram formájában. Ebben a programban évente 5-10 ezer állami bérlakás épülne, amikbe a piaci ár legfeljebb feléért beköltözhetnének a fiatal családosok, valamint a stratégiai ágazatokban dolgozók. Ezen kívül hasznosítanák a ma Magyarországon üresen álló 600 ezer lakás önkormányzati és állai tulajdonban lévő részét. Néhány év után meg kell vizsgálni, hogy bekerülési költségen hogyan tudnak ezek az ingatlanok a bennük lakó magyar családok tulajdonává válni.

Mindez a szülőföldön való boldogulás reményében, és a kényszerből külföldre költözés ellen volna.