Népszavazást kezdeményezünk a kötelező iparkamarai tagság eltörlésére

Lukács László, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, frakcióvezetője csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara székhelye előtt tartott sajtótájékoztatót.

A jelenlegi törvényi szabályozás szerint minden vállalkozásoknak a kötelező tagság mellett kötelező az évi 5000 forintos tagsági díjat is megfizetnie, függetlenül attól hogy ezért kapnak-e szolgáltatást, vagy nem kapnak semmit – magyarázta a jobbikos politikus. Ha valaki elfelejti ezt befizetni, akkor adó formájában hajtják be, ami szinte egyedülálló a kamarai tagdíjak között.

Hangsúlyozta: a Jobbik-Konzervatívok a vállalkozások, főként pedig a kisvállalkozások pártján áll, ezért úgy gondolják, hogy foglalkozni kell ezzel a témával.

Mind a covid járvány időszakában, mind az azt követő Orbán-inflációs gazdasági nehézségek időszakában az derült ki, hogy a Kamara részéről a vállalkozások nagyon kevés segítséget kaptak.

Általános vélemény, hogy a vállalkozások hiányolják azt a gazdasági segítséget és támogatást, amit a Kamarának, mint a gazdasági életet szervező szervezetnek, nyújtania kéne a vállalkozások felé – tette hozzá Lukács László.

Szerinte a vállalkozások bosszúsak, dühösek, hogy azért az évi 5000 forintért mondhatjuk, hogy semmilyen segítséget nem kapnak. Legfeljebb hiteleket kínálnak nekik, miközben ezek a vállalkozások sokszor a túlélésért küzdenek a magas alapanyagárak, az infláció, és a gyenge forint miatt – mutatott rá az ellenzéki frakcióvezető. Ezért a vállalkozások úgy tartanák igazságosnak, ha ezt az év 5000 forintos hozzájárulást eltörölnék.

Azt is látjuk, hogy a kormány, és Parragh László, a Kamara elnöke ebben nem partner, ezért az ellenzéki párt népszavazás útjára bocsátaná a kérdést, ezért a mai napon népszavazási kezdeményez nyújtottam be a Nemzeti Választási Irodának.