Töröljék el a Parragh-féle iparkamarai kötelező tagságot

Dr. Lukács László György levele:

Tisztelt Elnök úr!

A rendszerváltás utáni Magyarország egyik legfontosabb demokratikus vívmánya a hivatásrendi kamarák és a települési önkormányzatok létrehozatala volt. Mint jogász és a Magyar Ügyvédi Kamara tagja, büszke vagyok arra, hogy hivatásrendbeli, szakmai közösséghez is tartozom. Úgy gondolom, hazánkban hasonlóan büszkék erre az építészek, az orvosok vagy éppen a közjegyzők, és még sorolhatnánk.

Bizonyára ön előtt is ismert, hogy az Orbán-kormány meglepő gyorsasággal javasolta, hogy az orvosok vonatkozásában szüntessék meg a kötelező kamarai tagságot. A kormánypárti képviselők többsége mindezt 24 órával az előterjesztés beterjesztése után meg is szavazta a Parlamentben. Mindezek ellenére figyelemre méltó a kamarai tagság nagyarányú támogatása az orvosok körében, ugyanis a kormánypárti javaslat megszavazása óta a korábbi kamarai tagok kétharmada jelezte az egy hónapos határidőn belül, hogy továbbra is a hivatásrendi kamara tagja kíván maradni.

Tekintettel arra, hogy a kormány fenti döntése után élénk vita alakult ki a kötelező kamarai tagságokkal kapcsolatban, úgy lenne ildomos, ha kamarai elnökként kezdeményezné, hogy a kereskedelmi és iparkamarai tagság is szabadon választható legyen, ahhoz ne kelljen jogszabályi kötelezettség miatt tartozni és fizetni az éves 5000 Ft-os hozzájárulási díjat. Úgy gondolom, elérkezett az idő, hogy a Kereskedelmi és Iparkamara – a Magyar Orvosi Kamarához hasonlóan – bebizonyítsa, hogy tagjai a kötelező tagság eltörlése után is a kamara tagjai kívánnak maradni.

Itt az ideje, hogy az ön által vezetett szervezet bebizonyítsa, hogy milyen valós vállalkozói tagi támogatás áll mögötte, és mennyire képes és alkalmas a hivatásrend képviseletére.