Visszavonták a Fertő tavi fideszes megalomán beruházás engedélyét!

Visszavonták a Fertő tavi fideszes megalomán beruházás engedélyét!

Mint az az országgyűlési képviselő, aki 2018 óta küzd a Fertő-part hagyományokhoz és a környezethez illő modernizálásáért, valamint az eljárást elindító Fertő tó barátai Egyesület alapító tagja, üdvözlöm a bíróság döntését. Emlékeztetnék arra, hogy 2018 novemberében egy képviselői fogadóórámon ültünk le többen először közösen a Fertő ügyében. Csónaktulajdonosok – mint egykoron édesapám is –, vállalkozók, a Fertőt és a környezetét féltő polgárok. Ekkor tudatosult bennünk, hogy mit tervez a Fidesz: megalomán beruházást, teljesen táj- és környezetidegen yachtkikötővel. Természetesen nem a fejlesztés, a fejlődés ellen ágált senki sem. Azonban látni kell, hogy mit bír el a tó és a környezete. Egy ilyen megalomán beruházást nem. Azonban egy olyan beruházást igen, amely figyelembe veszi a tavat és az élővilágát, a környékbeli települések és polgárainak érdekeit, s igen, a cölöpházak fontosságát is, amelyeket vissza kell építeni! A Fertő tó és környéke a történelmi Burgenland régió kiemelt természeti kincse és az UNESCO világörökség része, emellett a magyar és az osztrák oldalon is a helyi turizmus kedvelt célpontja.

Akik ismerik a környék sajátosságait, azok tisztában vannak vele, hogy a Fertő tájának fejlesztése elengedhetetlen, az azonban, hogy a részletesen kidolgozott stratégiai tervek és a helyi civilek, cölöpház- és hajótulajdonosok konstruktív hozzáállásának dacára egy lezárt stranddal, és a természeti, valamint a hagyományos épített kincsek elpusztításával járó, tájidegen és a hagyományos falusi turizmusra veszélyes gigaberuházást kezdtek el a Fertő partján, elfogadhatatlan. A hely szelleme és a térség objektív (ökológiai) adottságai okán a fejlesztések során prioritást kell adni a zöld megoldásoknak, beleértve mind a turisztikai szolgáltatók által kezdeményezett fejlesztéseket, mind pedig az infrastrukturális vagy a vonzerő típusú beruházásokat.

Miután négy évig nem juthattunk le a Fertő partjára, ideje már, hogy a tavunk ismét mindekié legyen, a régió polgáraié és az emberközeli turizmust kedvelőké!